86前进演唱会的文字翻译(P2全文完) - Danny--我们永远的话题 - 離不開,陳百強--論壇 dannychan.cn 离不开 陈百强 论坛 Danny Chan - Powered by Discuz! 

打印 | 推荐 | 订阅 | 收藏
标题: 86前进演唱会的文字翻译(P2全文完)
wendy19840

UID 194
精华 0
积分 853
帖子 1216
发贴金币 1222
奖励积分 1
每一门语言都是博大精深的,即使是方言也一样

顶部
紫竹 ((元宝))

UID 256
精华 5
积分 1550
帖子 1984
发贴金币 2306
奖励积分 47
来自 中国-哈尔滨
各地方言都有他独特的地方,我这个东北人可真是好头痛有好多地方都看不懂哦,就算是用猜的也好有难度,求人给我翻译个完全普通话的版本好吗?多谢了

顶部
josephine (YY)

UID 2
精华 13
积分 4584
帖子 5457
发贴金币 6865
奖励积分 352
来自 Toronto
21 不再问究竟
《不再问究竟》音乐结束 (2:50) ………

Danny : 多谢! Thank You !我知道每个演唱会每一位歌迷 ,都系会好讨厌哩段时间。 因为……… 我一定要讲一句说话, 就系Thank You!多谢你哋!
Danny : 一个演唱会呢成功与否 ,就算果个歌手 …… 就算佢点好法! 如果无幕后慨一班工作人员倾力慨支持同帮助呢……
(注 因为有几位歌迷冲上台献花令Danny应接不暇, 故此Danny的说话被歌迷打断了。 )
Danny : 得啦!得啦!多谢!….. 对唔住!对唔住呀!……
Danny : 因为呢个好紧要架! 我一定要讲架! 因为无幕后慨一班人帮助系唔会成功架 !系点样都唔会咁顺利进行! 我好幸运今次每一位朋友都好照顾我。我系呢度衷心咁,多谢每一位慨工作人员!多谢!
Danny : 好啦!到宜家我呢个闷闷地慨时间,系我要鸣谢…… 好多嘢 !
Danny : 我诚意衷心恳诚多谢主办机构,迪生影业娱乐有限公司! 同埋我哋潘迪生先生同我系有D相似样慨……..
( 注 : 潘迪生曾经在88年的十大中文金曲中颁奖给Danny (烟雨凄迷) , 大家可以去看看比对下两人是否很相似。)
Danny : 全场音响灯光系由”艺能工程公司”设计, 多谢 !鸣谢慨系 “Silk Cut 发廊”、 “曾福琴行”、 “大洋广告”、 全场乐器由”通行琴行”全场供应!
Danny : 特别多谢慨就系将Sound System 整到咁靓make it so beautifully !多谢!Mr. Huykit San!  Al Li Ka Dor Go Za I Ma Shi Ta!
Danny : 多谢Peter Chan!多谢灯光Ricky Thank You!好多谢!Thank You!
Danny :  Um ……..系呢度我要多谢 Dancers!同埋一个我好好慨朋友, 时常我哋一齐跳舞, 同埋帮我个演唱会排舞慨Joseph Leung 梁骏忠先生,Thank You! 多谢阿Jo! 希望我哋能够再一次合作!多谢!Thank You!
Danny : 宜家我要多谢慨系, 为呢个演唱会谂咗好多好多Idea 好多脑汁,编排好多音乐慨Musical Director 徐日勤先生!多谢!多谢!多谢同埋佢慨乐队Members多谢哂!Thank You!多谢四位Chorus!多谢!Thank You very much!
Danny : 最后要多谢慨,系今晚演唱会慨,监制杨健恩先生!Thank You健恩!
Danny : 同埋哩次我要多谢慨,系佢叫我唔好讲,但系我要特别要讲慨。 一个同我关系好密切,系我觉得我有一半慨精神上慨支持,系由佢鼓励我慨!今晚慨策划陈家瑛小姐。 我个阿妈,假妈,因为各位叫佢做阿妈慨,多谢你!

22 至爱 (Encore)
Danny: 每一个演唱会, 都会有最后慨一首歌。我系呢到唱一首歌,我今年最喜欢 …… 最爱慨一只歌, 因为佢启发咗我人生好多慨道理;就系 …… 我相信大家都会知 ……「至爱」。

23 偏偏喜欢你 (Encore)
Danny: Thank You!多谢哂!多谢……每一位观众支持我!Thank You!尤其系坐得比较高D嘅朋友, 我哋慨距离比较远少少, 但系我哋慨心灵亦都系相通咁接近慨!多谢!Thank You! 咁我跟住想唱一只你哋都好熟识 ; 但系头先无唱到慨 ……「偏偏喜欢你」 。

24 摘星  (Encore - 嘉宾:顾嘉辉)
Danny: Thank You!哈哈!多谢哂!头先我好开心!咁 …… 咁!其实哩两晚呢, 我系感到不单止系开心 …… 系感到好荣幸。因为有咁多”老友记”嚟帮我一齐唱歌。我实在感到非常开心,我再一次多谢,每一位帮我一齐唱歌慨歌星!
Danny: 跟住我有一个朋友, 唔可以讲系朋友。 可以话系我慨,“哎吔”师傅啦! (意: 没有正式的入门拜师)
Danny: 因为我初初唱歌慨时候,系跟佢学唱广告歌开始慨!同时佢亦都系徐日勤先生慨师傅, 就系亚「辉哥」,顾家辉先生。
Danny: 辉哥,我好荣幸得到你今晚慨莅临 …… 睇我!辉哥,多谢哂!
顾嘉辉: 多谢你!
Danny: 嘿!
顾嘉辉: 多谢你呀!叫我做你慨师傅。
Danny: 系呀!辉哥,我真系尊敬你一向慨师傅 …… 你唔知架! 点解呢?
Danny: 我系初初一路 …… 尤其是果D和音呢, 我真系唔识架!全靠你, 果阵时 …… 你呀记唔记得呢?

顾嘉辉: 系呀!喂!你几时同我唱番只广告歌呀?
Danny: 无所谓!君子协定!无所谓,OK!不过我真系好多谢!再一次多谢!
Danny: UM …… 我哩知道你一向上台都系最怕 …… 唱歌嘅!
顾嘉辉: 哈哈!咩呀!你千奇唔好叫我唱歌!
Danny: 你唔使惊架!(你不要害怕) 我唔会叫你唱歌呀, 我系唔会叫你唱歌架。咁哩我有一个特别慨要求, 我想 …… 因为我跟住唱摘星,我可唔可以大胆要求辉哥; 因为只歌系阿辉哥作慨,帮我哋指挥得唔得呀?
顾嘉辉: 好!咁都无咁惊!
Danny: 一场嚟到, 帮帮我吖! 同埋 ……
(注: 现场有热情的歌迷在叫顾嘉辉做辉仔, Danny与顾嘉辉听到后都相望一笑 )
顾嘉辉: 佢话辉仔喎!
Danny: 嘿哈!辉仔!多谢辉哥!我去准备好呀!我会尽力去唱好哩只歌; 摘星。
摘星尾段音乐 ……
Danny: 多谢辉哥!多谢各位朋友!

25 不
【现场Encore 声不断 , Danny再次出埸为歌迷唱 …… 不
在《不》的音乐结束后……】
Danny: Thank You!多谢!哎吔!头先阿伦(谭咏麟)副眼镜俾人抢咗,我哩副系独一无二架, 袋番好先!
( 注: 可爱的Danny竟然怕心爱的太阳眼镜被别人抢了, 连忙中先收好。)
Danny: 顶帽得唔得意呀!头先系一个歌迷送架,多谢!
(注:Danny 在唱《不》 出场时应该是戴了一顶歌迷送的帽子及架上了他私伙的太阳眼镜,帽子应该是较早之前fans 送给他的)

26 今宵多珍重 (Encore)
Danny: 我最后,真系最后为大家送上一只歌俾你哋!因为我拣哩只歌做最后慨一首歌 …… 因为我觉得非常之有意义贴切!我系哩度谨此预祝每一位朋友,健康快乐同埋 …… 今宵多珍重!
今宵多珍重尾段 (3:10)
Danny: Than You!多谢哂每一位朋友!
(接着在和音声中向观众致谢完后便返回后台,红馆现场只剩歌迷的Encore 声…… )

----------------------------------翻译全文结束-----------------------------------

只因我的心永属于你
顶部
Pandy

UID 4
精华 1
积分 311
帖子 323
发贴金币 348
奖励积分 70
来自 广东
发表于 2007-8-23 10:04  资料  个人空间  短消息  加为好友  添加 Pandy 为MSN好友 通过MSN和 Pandy 交谈 QQ
回复 #10 超级DANNY 的帖子

头啖汤”啥意思?是不是常说的“第一个吃螃蟹的人“的意思呢?
对了,真的是无师自通厉害

顶部
超级DANNY

UID 24
精华 1
积分 164
帖子 143
发贴金币 186
奖励积分 45
回复 #14 Pandy 的帖子

吾该晒~~看来我真的有语言天赋。 第一次用粤语跟人讲电话,雪姑竟然都听懂了。(一个人自言自语练了几遍才鼓起勇气)。 有机会去广东进修下粤语,“才能共他说婚嫁”。

顶部

Facebook用户评论: